over mij

PSW_7386-1bw

  foto Pauline Wiersma

Ik ben oorspronkelijk muzikant (cellist) van beroep. Na mijn conservatoriumopleiding heb ik verder gestudeerd in Frankrijk en heb daar 10 jaar gewerkt als freelance muzikant.
Bij mijn terugkeer naar Nederland in 1999 heb ik naast mijn freelance werk een vaste aanstelling gekregen bij Joop vd Ende Theaterprodukties, waar ik als muzikant in de orkestbak heb meegewerkt aan bijna alle grote musicalproducties. Daarnaast heb ik een kleine eigen lespraktijk opgezet.

Als muzikant heb ik bij veel van mijn collega’s en bij mijzelf gemerkt dat dit werk behoorlijk veeleisend kan zijn, zowel in fysiek als in mentaal opzicht.
Zelf heb ik tussen 2003 en 2005 behoorlijke rugklachten gekregen, waar ik onder behandeling van een manueel therapeut, maar vooral door mijn houding aan te passen (mede dank zij Pilates!), gelukkig sinds 2007 geen last meer van heb.
Ook heb ik eind 2008 wegens grote spanningen op mijn werk een lichte burn-out gehad. Mede dank zij yoga en meditatie ben ik hier overheen gekomen.

Het resultaat hiervan is geweest dat zowel yoga, Pilates als mindfulness een steeds belangrijker plek zijn gaan innemen in mijn leven, ik heb immers letterlijk aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is om lichaam en geest in balans te brengen. Het was hierna voor mij een logische stap om me bij te scholen tot docent Pilates en yoga. Een paar intensieve yoga-weken in Italië in de zomers van 2009 en 2010 hebben me hier nog verder in gemotiveerd.
Na het afronden van mijn opleidingen Pilates en yoga bij de AALO heb ik in februari 2010 mijn eigen lespraktijk opgezet.

Sinds die tijd heb ik al aan veel verschillende mensen les mogen geven: collega-muzikanten en celloleerlingen die door Pilates, yoga en/of mindfulness een betere houding, meer rust en meer controle over hun adem krijgen, mensen met (rug)klachten die door de lessen en door thuis te oefenen een duidelijke verbetering constateren, en sporters die Pilates gebruiken als aanvulling op hun training.

In 2014 heb ik mijn eerste opleiding mindfulness afgerond, in 2015 en 2016 mijn vervolgopleidingen bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Ik ben categorie 1 mindfulnesstrainer, aangesloten bij de VMBN. Ik gebruik technieken uit de mindfulness in mijn yoga- en Pilateslessen, in het individueel en in groepsverband coachen van mensen met verschillende achtergronden, en zelfs in mijn cellolessen. Van 2014 tot 2016 gaf ik mindfulness based ontspanningstherapie bij Stichting Revalide in Amsterdam.

Als uitvoerend muzikant merk ik nog steeds dagelijks hoeveel waarde bovenstaande vaardigheden hebben. Ze helpen me om niet alleen fysiek maar ook mentaal mijn werk als muzikant met plezier te blijven uitvoeren.

Mariëtte Laport

No Comments.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.