Mariëtte Laport

Mariëtte Laport- Music, Body & Mind

Mindfulness trainingen 2017

Afgelopen najaar was er weer een 8-weekse groepstraining MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) op open inschrijving in Krommenie (op de maandagavond)De training in Krommenie geef ik samen met Len van der Hoeven.

Kosten 8 weekse groepstraining : € 450,00 incl btw. en inclusief werkboek en audio-materiaal.

Data voor nieuwe groepstrainingen in 2017 volgen op deze site.

Individuele sessies kunnen het hele jaar door gepland worden. Geef je op via het contactformulier, en ik neem contact met je op voor een persoonlijk intakegesprek

Wat is mindfulness?

PSW_7679-16 copy

        foto Pauline Wiersma

Mindfulness staat voor een bewuste, open en vriendelijke aandacht zonder oordeel.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness samenhangt met persoonlijk welbevinden en dat mindfulness te leren is.
Ik gebruik technieken uit de mindfulness in mijn yogalessen, in het individueel en in groepsverband coachen van mensen met verschillende achtergronden, en zelfs in mijn cellolessen. Van 2014 tot 2016 gaf ik mindfulness based ontspanningstherapie bij Stichting Revalide in Amsterdam.

Enkele voorbeelden van (niet) mindful zijn:

Iedereen kent wel die momenten waarop je zonder oordelen met je aandacht volledig in het hier-en-nu bent. Naar muziek luisteren of muziek maken, van een maaltijd of van de natuur genieten, intensief sporten of studeren, een goed gesprek hebben, zijn enkele voorbeelden van mindful zijn. Maar het omgekeerde kennen we ook allemaal: het stemmetje in je hoofd dat oordeelt (‘zie je wel, ik kan het niet…’ of ‘wat zullen ze van me denken…’) het verleden betreurt (‘had ik maar…’) , bang is voor de toekomst (‘als dit misgaat, dan…’) of het heden afwijst (‘was het maar morgen/volgende week…’ ‘was ik maar ergens anders…’ ‘ ik zou niet in deze situatie moeten zijn…’)
Al deze min of meer automatische denkpatronen zijn vaak ingesleten en lastig te doorbreken. De meditatie-technieken, toegepast in mindfulness, creëren meer afstand tussen jezelf en je gedachten. Door je minder te laten meeslepen door je gedachten over verleden, toekomst, of wat er in het heden anders zou moeten zijn, kun je volledig aanwezig zijn in het hier-en-nu en dit zien en accepteren voor wat het is.
Je houding wordt meer die van geïnteresseerde en vriendelijke waarnemer en onderzoeker dan die van aanklager.

PSW_7640-15

 foto Pauline Wiersma

Effecten van mindfulness
Door bewegings- en ademhalingsoefeningen (afkomstig uit yoga en Pilates) te combineren met aandachtgerichte meditatie kunnen er al snel positieve effecten ervaren worden : ontspanning, een beter lichaamsbewustzijn, sneller herstel en diepere slaap.

Mindfulness biedt geen pasklare oplossingen voor problemen, maar zorgt er bij regelmatige beoefening wel voor dat problemen minder het leven beheersen en dat er ruimte ontstaat voor vrede, geluk en heling.

Oorsprong van mindfulness
Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde in de jaren zeventig aan de universiteit van Massachusetts een behandelprogramma genaamd Mindfulness Based Stress Reduction. Dit programma gebruikte onder andere elementen uit de Zen-meditatie.
Zijn methode bleek aantoonbaar succesvol bij de behandeling van angststoornissen en chronische pijn.

Mindfulness Based Cognitive Therapy of Aandachtgerichte cognitieve therapie is een combinatie van mindfulnesstechnieken en cognitieve therapie en afgeleid van de methode van dr Kabat-Zinn. MBCT wordt inmiddels wereldwijd succesvol ingezet bij de behandeling van stemmingsstoornissen, eetstoornissen, relatieproblemen, gevolgen van traumatische ervaringen en de eerder genoemde angststoornissen en chronische pijn.

Interesse in de training?

Geef je op via het contactformulier, en ik neem contact met je op voor een persoonlijk intakegesprek